BESPLATNI TITLOVANI I SINKRONIZIRANI DOKUMENTARCI ONLINE!

Nano Svijet

Datum: 06.05.2015.  |  Kategorija / Rubrika: Tehnologija, Znanstveni doku.

Hmbanenr-img

Nano svijet: Od mikro do nano

U prvoj epizodi prijeći ćemo iz mikrosvijeta 20. stoljeća u nanosvijet 21. stoljeća. Otkrit ćemo kako je rođena ideja o stvaranju objekata atom po atom te kako je odbačena tradicionalna proizvodnja od blokova sirovina. Sve je počelo s mikroskopom koji je mogao dotaknuti atome. Ako ih se može dotaknuti, zašto ih se ne bi moglo pogurnuti i skupiti? Pri nastanku prvih struktura, nanocijevi, sreća je odigrala važnu ulogu. To su strukture nevjerojatnih svojstava budući da se na toj razini ponašanje materije mijenja. Pojavom prvih metoda primjene, pojavili su se industrijski i ekonomski problemi koji su natjerali Europu, SAD i Aziju da dojmljivim naporima ovladaju tom tehnološkom znanošću 21. stoljeća. Na tom će nas putu voditi prvi izumitelji i istraživači, od kojih su neki dobitnici Nobelove nagrade. Uz njihovu pomoć približit ćemo se konačnoj logici nanotehnologije: svaki se objekt može, u teoriji, sastaviti od atoma!

Nano svijet: Nano, nano, posvuda

U drugoj ćemo epizodi doznati kako bi nanotehnologija mogla promijeniti naš pogled na svijet. Krajem 20. stoljeća računalna tehnologija unijela je revoluciju u posao, zabavu i industriju. Dolaskom 21. stoljeća naše razumijevanje fenomena koji se nalazi u samom srcu materije omogućava nam da smišljamo materijale sa sasvim novim svojstvima koja su izravno preuzeta iz prirode, a da i ne spominjemo proizvodne procese koji postaju jeftiniji, lakši, ekološki prihvatljiviji, manji i brži. Pojavljuju se novi vodootporni materijali koji se temelje na principu nepropusnosti kao kod lopočeva lista, zatim zaštitni premazi, vatrootporne ili iznimno čvrste dijamantne prevlake, te vlakna lagana i izdržljiva poput paukove niti. No revolucija je u punom jeku i na području računalne tehnologije i energije. Doznat ćemo sve o njihovoj primjeni, kao i o zanimljivim mogućnostima koje otvaraju. Na taj put krećemo praćeni vodećim znanstvenicima na tim poljima.

Noviji - Naked Science – Gola znanost (epizode) »
« Stariji - Europe’s Richest People

POGLEDAJTE DOKUMENTARAC:
Cro Cop Story

Dokumentarac o Mirku Filipoviću. Pogledajte besplatno online!

Close
Najbolji Besplatni Dokumentarci Online - DokumentarniFilmovi.NET  |  Sva prava pridržana. ©2011-2019.  |  DMCA - Disclaimer / Uvjeti korištenja / Kontakt
Obrađeno je 84 zahtjeva u 0,339 sekundi.
Disclaimer: Sajt DokumentarniFilmovi.NET ne hosta video sadržaj koji se nalazi na stranici te stoga administratori i posjetitelji ne snose odgovornost za besplatno pregledavanje embedanih videa.