BESPLATNI TITLOVANI I SINKRONIZIRANI DOKUMENTARCI ONLINE!

Tajna sedam sestara (serijal) – sinkronizirano

Datum: 12.12.2014.  |  Kategorija / Rubrika: Geopolitika, Ratni doku.

secret-seven-sistersNaziv originala: The Secret of Seven Sisters
Jezik: Srpski
Sezona: 1.
Broj epizoda: 4/4
Trajanje: Epizoda 45min

Sadrzaj dokumentarnog serijala

U četiri epizode dokumentarnog serijala otkrivamo kako je formiran tajni pakt kartela koji kontrolišu naftu u svijetu. Krajem 1960-ih sedam vodećih svjetskih naftnih kompanija kontrolisalo je 85 posto svih rezervi nafte, a u modernom dobu oni kontrolišu samo 10 posto. Stoga su im potrebna nova lovišta, pa naftne kompanije okreću pogled prema Africi. U njihovom pokušaju da dominiraju tim kontinentom, kompanije su krajem Drugog svjetskog rata postavile na vlast kralja u Libiji, diktatora u Gabonu, borile se protiv nacionalizacije naftnih resursa u Alžiru, a korupcijom, ratom i ubistvima spustile su Nigeriju na koljena. U modernom dobu i pokušaju SAD-a, Velike Britanije i sedam naftnih kompanija da osiguraju opskrbu nafte iz Libije, pomirile su se sa pukovnikom Muammarom Gaddafijem, a kad je on ubijen u libijskom ustanku 2011. stvara se potreba za obnovu zemlje, tako da se danas iz Libije ispumpava više od milion barela nafte dnevno što, naravno, ide u prilog naftnim kompanijama. No, novi igrači sada se pridružuju velikoj naftnoj igri. Kina je, sa rastućim apetitom za energijom, našla nove prijatelje u Sudanu.

POGLEDAJTE EPIZODE ONLINE

1. EPIZODA

U prvoj epizodi, putujemo širom Bliskog istoka, kroz vrijeme i prostor. Od moderne istorije regiona, otkrića nafte i sedam naftnih kompanija koje su nastojale da kontrolišu odnos snaga.

2. EPIZODA

Krajem 1960-ih sedam vodećih svjetskih naftnih kompanija kontrolisalo je 85 posto svih rezervi nafte, a u modernom dobu oni kontrolišu samo 10 posto. Stoga su im potrebna nova lovišta, pa naftne kompanije okreću pogled prema Africi.

3. EPIZODA

Na Kavkazu, SAD i Rusija se takmiče za kontrolu nad tim regionom. Velika naftna igra je u punom zamahu. Ko god kontroliše Kavkaz i njegove puteve, kontroliše transport nafte od Kaspijskog mora. www.youtube.com/ajbalkans

4. EPIZODA

Posljednji dio specijalne četvrorodjelne serije koja otkriva kako je tajni pakt formirao kartel koji kontroliše svjetsku naftu.

Noviji - They Live – Oni zive (1988) »
« Stariji - Nat. Geo. – Misticna Rijeka Nil

POGLEDAJTE DOKUMENTARAC:
IMAX: Destiny In Space (1994)

Pogledajte dokumentarni film sa hrvatskim prijevodom online u HD-u! | Opis:...

Close
Najbolji Besplatni Dokumentarci Online - DokumentarniFilmovi.NET  |  Sva prava pridržana. ©2020.  |  DMCA - Disclaimer / Uvjeti korištenja / Kontakt
Obrađeno je 90 zahtjeva u 0,650 sekundi.
Disclaimer: Sajt DokumentarniFilmovi.NET ne hosta video sadržaj koji se nalazi na stranici te stoga administratori i posjetitelji ne snose odgovornost za besplatno pregledavanje embedanih videa.