BESPLATNI TITLOVANI I SINKRONIZIRANI DOKUMENTARCI ONLINE!

VAŽNO OBAVJEŠTENJE: VIDEO SADRŽAJ NE NALAZI SE NA NAŠEM SERVERU NEGO JE UGRAĐEN (ENG. EMBEDDED) SA DRUGIH VIDEO SERVISA GDJE PROLAZI PROVJERU.

Planet Earth (Planeta Zemlja) – Sezona 1.

Datum: 10.06.2013.  |  Kategorija / Rubrika: Priroda / Zemlja, Zivotinjski Svijet

Opis: Od pola do pola, Zemlja je planeta ekstrema. Ova serija detaljno proučava te prirodne suprotnosti – od vječnog mraka antarktičke zime, do najvišeg drveća i najdubljih pećina na Zemlji, čiji stanovnici nikada ne vide bijela dana. Snimanje ove nagrađivane dokumentarne serije trajalo je pet godina i to remek djelo najskuplji je takav poduhvat u povijesti BBC-a!

Naziv originala: Planet Earth (Planeta Zemlja)
Zemlja: UK | Germany | Canada | Japan | USA
Godina: 2006.
Produkcija: Discovery Channel
Sezona: 1.
Broj epizoda: 11/11
Uloge: David Attenborough, Sigourney Weaver, Huw Cordey
Jezik: Engleski, Njemački
Titlovi: Srpsko-Hrvatski
Trajanje: Epizoda oko 50 min
Linkovi: IMDb | Wikipedia | Najava / Trailer

VODIČ KROZ EPIZODE – KOMPLETNA PRVA SEZONA (11 EPIZODA)

1. Od pola do pola
U ovoj epizodi promatramo našu planetu kao cjelinu elemenata koji su oblikovali prirodu; sunce, oceane i kiše. Kamere BBC-ja su više od 3 godine bilježile nevjerovatne transformacije koje su stvarale poplave širom svijeta. U oceanu vidimo skok velikog bijelog psa dok hvata Tihooceanskog morža. Jedna sekunda uzbudljive akcije usporena je na četrdeseti dio kako bi se po prvi put otkrila snaga i tehnika najvećeg oceanskog grabežljivca.

2. Planine
Dobrodošli u neistraženi svijet stijena, leda i snijega. Planeta Zemlja Vas vodi do moćnih planina, od njihovog rađanja u jednoj od najnižih točaka Zemlje, sve do vrhova planine Everest. U planinama živi i jedna od najskrivenijih vrsta životinja, snježni leopard. Po prvi put ćemo vidjeti neuhvatljivog snježnog leoparda u lovu na planinskim vrhovima Pakistana.

3. Slatka voda
Slatka voda je najdragocjeniji element koji je neophodan cijeloj Zemlji. U ovoj epizodi pratimo silazak rijeka od planinskih izvora do mora i jedinstveni biljni i životinjski svijet u do sada neotkrivenim vodama. Pogledajte nevjerovatne primjere životinjskog ponašanja kao što je spektakularni obračun porodice indijske vidre sa krokodilima. Po prvi put ćemo vidjeti i fascinantan prizor krokodila koji odvlači gnua u dubine Nila.

4. Pećine
Ekipa “Planete Zemlje” spušta se u neotkriveni svijet pećina kako bi pokazala neke od najneobičnijih i najbizarnijih životinjskih vrsta na Zemlji, od guštera koji nalaze svoj put kroz mračne pećine, pa sve do troglodita, čudnovatih stvorenja koja nikada nisu vidjela dnevno svijetlo niti izlaze na površinu – u do sada neviđenom i skrivenom svijetu punom otrovnih i poplavljenih pećina.

5. Pustinje
Svim pustinjama je zajednički nedostatak kiše, međutim one imaju najraznovrsniji ekosistem na Zemlji. U mongolskoj pustinji Gobi, kamila se prehranjuje jedući snijeg u nedostatku vode dok u “Atacami” u Čileu lame preživljavaju ližući rosu sa iglica kaktusa. Pridružite se jedinstvenom putovanju pustinjama Namibije kako bi po prvi put pratili životinje u tom okruženju. Slonovi kreću na dug i težak put u potrazi za hranom, a pustinjski lavovi tragaju za lutajućim krdima antilopa.

6. Ledeni svjetovi
Pogledajte zaleđena područja Zemlje, od vrhova planina sve do polova. Njihovi ekstremni uslovi ističu nevjerovatne sposobnosti prilagođavanja biljnog i životinjskog svijeta. Polovi su mjesto za život fascinantno prilagođenim stvorenjima na planeti – kraljevskim pingvinima. Tokom lijepih dijelova godine, ostale vrste se moraju prilagoditi. Kit željno iščekuje dolazak proljeća kao priliku za dopunu osiromašene rezerve masti, no, otapanje leda za polarne medvjede znači gubitak lovišta…

7. Velike ravnice
Velike ravnice su najveća kopnena staništa života na Zemlji, a pokrivaju više od četvrtine naše planete. Široki otvoreni prostori, iako se često smatraju nenaseljenim, jedno su od najproduktivnijih staništa gdje žive najveće životinjske vrste na planeti. Planeta Zemlja otkriva spektakularne migracije koje se događaju na velikim ravnicama. Pogledajte čudesni biljni i životinjski svijet te lov zlatnog orla u ruskim planinama.

8. Džungla
Kišne šume su prirodne elektrane koje proizvode dovoljno energije da bi mogle napajati oko 2000 gradova veličine New Yorka. Uslovi su savršeni za razvoj života, no, opstanak u džungli nije nimalo lak. Prekrasnim prizorima snimljenim iz aviona vidjeti ćemo najspektakularnije šume, a kamere nam daju neviđen pogled na vrste koje žive na tamnom dnu džungle. Pratimo jaguare kako love u divljini i putujemo sa “gibonima” pogledom iz aviona kroz zapadnu i srednju Afriku.

9. Plitka mora
Tamo gdje se sudaraju zemlja i more, sile prirode stvaraju velike mogućnosti za različite živote. Sunčevi zraci stvaraju život te dostižući morsko dno donose eksploziju raznolikosti životinjskih i biljnih vrsta. Svi ti čimbenici utiču na nevjerovatno bogatstvo plitkih mora – mnoštvo šarenih koraljnih grebena itd. Ogromna jata riba su magneti za grabljivce, a velike bijele psine su u lovu na tuljane. Planeta Zemlja prati grbavog kita i njegovo mladunče dok lutaju kristalno čistim vodama plitkih tropskih mora.

10. Sezonske šume
Šume pokrivaju velike dijelove umjerenog pojasa Zemlje no, do sada su uglavnom bile neistražene. Beskrajni šumoviti krajevi Sibira i Tasmanije utočište su nevjerovatno raznolikog životinjskog i biljnog svijeta. Šume su nastanjene i nekima od neuhvatljivih stvorenja na Zemlji. “Planeta Zemlja” prelazi kontinente kako bi Vam prikazali sibirske tigrove, crvene pande i europske vukove…

11. Oceanske dubine
Šezdeset posto naše planete pokrivaju oceani dublji od jedne milje. Ovo daleko najveće stanište na našoj planeti još je uvijek gotovo neistraženo. U ovoj epizodi vidjeti ćemo neke od najnevjerovatnijih vrsta koje žive u velikom plavetnilu dubokih provalija. Zadiviti ćete se bićima koja nalazimo u ovom čudnom ali predivnom pejzažu, od fluorescentnih koralja na “havajskim” vulkanskim padinama do morskih pasa u lovu na otvorenom moru…

Noviji - The Real Football Factories »
« Stariji - Guns, Germs and Steel (2005) – Sezona 1.

POGLEDAJTE DOKUMENTARAC:
Bijeli Dijamant

Bijeli Dijamant je avaturistički dokumentarni film Wernera Herzoga iz 2004. godine....

Close
Najbolji Besplatni Dokumentarci Online - DokumentarniFilmovi.NET  |  Sva prava pridržana. ©2011-2019.  |  DMCA - Disclaimer / Uvjeti korištenja / Kontakt
Obrađeno je 78 zahtjeva u 0,396 sekundi.
Disclaimer: Sajt DokumentarniFilmovi.NET ne hosta video sadržaj koji se nalazi na stranici te stoga administratori i posjetitelji ne snose odgovornost za besplatno pregledavanje embedanih videa.