BESPLATNI TITLOVANI I SINKRONIZIRANI DOKUMENTARCI ONLINE!

VAŽNO OBAVJEŠTENJE: VIDEO SADRŽAJ NE NALAZI SE NA NAŠEM SERVERU NEGO JE UGRAĐEN (ENG. EMBEDDED) SA DRUGIH VIDEO SERVISA GDJE PROLAZI PROVJERU.

Misterij Sfinge

Datum: 17.10.2012.  |  Kategorija / Rubrika: Povijest i Arheologija

Opis: Od vremena staroegipatskog Novog Kraljevstva (oko 1400. g.pr.Kr.) pa sve do osnivanja suvremene egiptologije prije više od jednog stoljeća, vladalo je opće mišljenje da je velika sfinga u Gizi postavljena na ulaz velikih piramida kako se uvijek vjerovalo kao njihov čuvar, napravljena zapravo prije razdoblja četvrte dinastije (koje je započelo oko 2550 g.pr.Kr.). S druge strane, istražitelji iz dvadesetog stoljeća čvrsto su uvjereni da je upravo tada ona i napravljena oko 2500 g.pr.Kr. za vrijeme četvrte dinastije i vladavine faraona Khafre (Kefrena) i da je njegovo lice upotrijebljeno kao model za lice sfinge. Godine 1991., egiptologe je uzdrmala vijest dr. Roberta Schocha, geologa sveučilišta u Bostonu, da postoje dokazi koji pokazuju da su ranija mišljenja bila ipak točna i da velika sfinga najvjerojatnije datira iz 7000. — 5000. g.pr.Kr. Točnije, Schoch tvrdi da trup sfinge datira iz tog razdoblja, te zaključuje da je taj veličanstveni div izgrađen u nekoliko faza,od kojih je u prvoj fazi napravljen trup, a u zadnjoj je isklesana stražnja strana. Većina egiptologa smatra da je sfinga bila napravljena kao čuvar piramida, ali ako je Schoch u pravu, ona je postojala nekoliko tisućljeća prije tih građevina.

MISTERIJ SFINGE – PLAYLIST

Noviji - Smrt Jugoslavije »
« Stariji - SEDMI DAN: Otkrica sa izgubljenih stranica povijesti

POGLEDAJTE DOKUMENTARAC:
Insajder – Kupoprodaja zdravlja

Insajder u novom serijalu "Kupoprodaja zdravlja" otkriva mehanizam funkcioniranja farmakomafije u...

Close
Najbolji Besplatni Dokumentarci Online - DokumentarniFilmovi.NET  |  Sva prava pridržana. ©2020.  |  DMCA - Disclaimer / Uvjeti korištenja / Kontakt
Obrađeno je 88 zahtjeva u 0,388 sekundi.
Disclaimer: Sajt DokumentarniFilmovi.NET ne hosta video sadržaj koji se nalazi na stranici te stoga administratori i posjetitelji ne snose odgovornost za besplatno pregledavanje embedanih videa.