BESPLATNI TITLOVANI I SINKRONIZIRANI DOKUMENTARCI ONLINE!

VAŽNO OBAVJEŠTENJE: VIDEO SADRŽAJ NE NALAZI SE NA NAŠEM SERVERU NEGO JE UGRAĐEN (ENG. EMBEDDED) SA DRUGIH VIDEO SERVISA GDJE PROLAZI PROVJERU.

Alain Resnais – Kipovi Takodjer Umiru (1953)

Datum: 10.01.2015.  |  Kategorija / Rubrika: Ljudi, Biografski, Zivot, Ostali dokumentarci, Povijest i Arheologija

arton2239-post-kipoviKlikni na CC za srpski titl. Klikni na properties da promjeniš veličinu slova.

Opis: “Kipovi također umiru” govori o razarajućim posljedicama francuskog kolonijalizma na afričku umjetnost. Reneov ko-direktor, Kris Marker izjavio je, “Nas često zanima da vidimo njihovu patnju, vedrinu, humor, iako ne znamo zapravo ništa o njima”. Ovaj film govori o tome što se dogodi kada umjetnost izgubi dodir sa kulturom iz koje proizlazi. Film je 12 godina bio zabranjen za prikazivanje u Francuskoj.

Jezik: francuski
Titlovi: srpski
Trajanje: 30min
IMDb link: http://www.imdb.com/title/tt0046365/

Radnja

Film prikazuje raznovrsne kipove, maske i druge tradicionalne umetnosti Podsaharske Afrike. Ovi prikazi su montirani uz muziku, prateći je u njenim ritmovima. Narator govori o emotivnim karakteristikama predmeta, kao i o tome na koji način savremena Evropa i ona iz prošlosti razume afričku skulpturu. Samo povremeno se navode lokaliteti, datumi i drugi istorijski podaci o ovim umetničkim predmetima. Ideja o mrtvoj skulpturi je objašnjena kao kip koji je izgubio svoju autentičnu vrednost i koji je sveden na muzejski eksponat, poput mrtvog čoveka o kome znamo iz istorijskih knjiga.

Među scenama uz prizore kipova su i scene afričkog tradicionalnog plesa, muzike, kao i gorile sa prosutom utrobom. U poslednjoj trećini filma u fokusu je problem komercijalizacije afričke kulture. Film sugeriše da je prisustvo kolonijalnih osvajača primoralo afričku umetnost da izgubi mnogo od svog autentičnog izraza, kako bi se dopala zapadnim kupcima. Spominje se i to kako je ranije afrička valuta bila zamenjena evropskom.

U poslednjem segmentu, akcenat se stavlja na položaj crnih afrikanaca u tadašnjoj Evropi i Severnoj Americi. Vidimo snimke sa Harlem Globetrotters košarkaškog meča, Šugar Rej Robinsona u ringu, kao i jazz bubnjara u montažnom kontapunktu sa scenama sukoba policije i radničkih demonstracija. Na kraju, narator predlaže da se afrička i evropska istorija umetnosti moraju sagledavati kao jedna jedinstvena istorija ljudske kulture.

Izvor: YT (Egg-On-Eye Production)
Igor Mišković

Noviji - Hungry for Change (2012) »
« Stariji - Chimpanzee (2012)

POGLEDAJTE DOKUMENTARAC:
Drevni vanzemaljci (Ancient Aliens) S5

ANCIENT ALIENS - SEZONA 5. - ONLINE EPIZODE - Drevni vanzemaljci...

Close
Najbolji Besplatni Dokumentarci Online - DokumentarniFilmovi.NET  |  Sva prava pridržana. ©2020.  |  DMCA - Disclaimer / Uvjeti korištenja / Kontakt
Obrađeno je 84 zahtjeva u 0,497 sekundi.
Disclaimer: Sajt DokumentarniFilmovi.NET ne hosta video sadržaj koji se nalazi na stranici te stoga administratori i posjetitelji ne snose odgovornost za besplatno pregledavanje embedanih videa.