BESPLATNI TITLOVANI I SINKRONIZIRANI DOKUMENTARCI ONLINE!

VAŽNO OBAVJEŠTENJE: VIDEO SADRŽAJ NE NALAZI SE NA NAŠEM SERVERU NEGO JE UGRAĐEN (ENG. EMBEDDED) SA DRUGIH VIDEO SERVISA GDJE PROLAZI PROVJERU.

The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz (2014)

Datum: 09.01.2016.  |  Kategorija / Rubrika: Ljudi, Biografski, Zivot

The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz (2014) Online Sa Titlovima

rsz_internetsboy-posterŽanr: Dokumentarni, Biografski, Krimi
Država: SAD
Režija: Brian Knappenberger
Scenarij: Brian Knappenberger
Uloge: Tim Berners-Lee, Cindy Cohn, Gabriella Coleman, Cory Doctorow
Jezik: engleski
Titlovi: srpski
Trajanje: 105 min

IMDb link

Priča o Aaronu Swartzu, jednoj od najtragičnijih ličnosti današnjice,’wunderkindu’ koji je izabrao da ne zarađuje milijune nego da se bori za ideale slobode. Autor i njegovi sugovornici tvrde da je Aaron pao kao jedna u nizu žrtava vječne borbe za slobodu i također vječne borbe između progresivnog i konzervativnog razmišljanja. Aaron je bio genijalac koji je naučio čitati sa tri godine i programirati prije nego što je pošao u školu. Sa 14 godina je radio u grupi ljudi koji su izmislili RSS feed. Na prvoj godini fakulteta je sa dvojicom suradnika osnovao društvenu mrežu Reddit. Ali ono što ga razlikuje od drugih kompjuterskih i internetskih milionera je to što je njegova istinska strast bila besplatna podjela dostupnog znanja kao osnova progresivne politike i progresivnog razmišljanja. U tom smislu je bio sličniji osnivaču World Wide Weba, Timu Berens-Leeju, koji je svoj izum podijelio, umjesto da na njemu zaradi novac.

Ukratko o liku i djelu Aarona Swartza:

Aaron Hillel Swartz (8. studenog 1986. – 11. siječnja 2013.), američki računalni programer, pisac, politički organizator i internetski aktivist. Swartz je bio uključen u razvoj formata za razmjenu Web sadržaja RSS, organizacije Creative Commons, razvojnog okvira za Web sjedišta web.py i društvenog Web sjedišta Reddit.

Swartz je postao ravnopravni partner u Redditu nakon spajanja Reddita s njegovom kompanijom Infogami. Njegov kasniji rad bio je usredotočen na sociologiju, građansku svijest i aktivizam. 2009. godine, sa željom da uči o učinkovitom aktivizmu, pomogao je pokrenuti Progressive Change Campaign Committee. 2010. godine postao je znanstveni novak pri Istraživačkom laboratoriju za institucionalnu korupciju Safra na sveučilištu Harvard pod vodstvom Lawrenca Lessiga. Osnovao je online grupu Demand Progress, poznatu po kampanji protiv prijedloga zakona SOPA/PIPA.

6. siječnja 2011. Swartza je uhitila policija MIT-a pod optužbom za provalu, nakon što je sustavno preuzimao članke iz digitalne knjižnice akademskih časopisa JSTOR. Federalno tužiteljstvo kazneno je gonilo Swartza, zbog čega mu je prijetila maksimalna kazna od milijun dolara i 35 godina zatvora.

Dvije godine kasnije, dva dana nakon što je tužiteljstvo odbilo drugu ponudu nagodbe njegovog odvjetnika, Swartz je pronađen mrtav u svom stanu u Brooklynu u New Yorku, gdje se objesio.

U kolovozu 2013. Swartz je posthumno uveden u Internetsku kuću slavnih.

(eng.) The story of programming prodigy and information activist Aaron Swartz, who took his own life at the age of 26.

Noviji - Elephants Without Borders (2009) »
« Stariji - Salinger (2013)

POGLEDAJTE DOKUMENTARAC:
Smrt Jugoslavije

Dokumentarni film u produkciji BBC-ja Smrt Jugoslavije govori nam neke zanimljive...

Close
Najbolji Besplatni Dokumentarci Online - DokumentarniFilmovi.NET  |  Sva prava pridržana. ©2020.  |  DMCA - Disclaimer / Uvjeti korištenja / Kontakt
Obrađeno je 83 zahtjeva u 0,364 sekundi.
Disclaimer: Sajt DokumentarniFilmovi.NET ne hosta video sadržaj koji se nalazi na stranici te stoga administratori i posjetitelji ne snose odgovornost za besplatno pregledavanje embedanih videa.